Sajtóközlemény

2020 | 03 | 05.

Caster Bronz Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

VTK Innosystem Víz-, Természet- és Környezetvédelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

PROJEKTZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

A CASTER BRONZ KFT. ÉS A VTK INNOSYSTEM KFT. ALKOTTA KONZORCIUM A NEMZETI KUTATÁSI FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS ALAPBÓL BIZTOSÍTOTT TÁMOGATÁSBÓL, KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍTOTT MEG A „VÁLLALATOK K+F+I TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.

A Caster Bronz Kft. és a VTK Innosystem Kft. befejezte a „Fémek visszanyerése hulladékokból biohidrometallurgiai módszerekkel” című KFI_16-1-2017-0471 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét.

A környezetbarát fémtechnológiai fejlesztések területén jelentős tapasztalattal bíró konzorcium vezető Caster Bronz Kft mellé a – környezetvédelmi technológiai fejlesztések területén jelentős szakmai múlttal rendelkező – VTK Innosystem Kft. a félüzemi berendezés kialakításában, az üzemi méretű berendezés tervezésében és a technológiai leírás elkészítésében kapcsolódott be a megvalósításba.

A projekt célja olyan költséghatékony biohidrometallurgiai technológia kifejlesztése volt, amellyel a már nem működő ércfeldolgozó/kohászati üzemek salaktereinek, továbbá bányameddő hulladékoknak biológiai bányászatával mikrobiológiai folyamatokon alapuló fémfeltárása és kinyerése történhet meg.

A létrejövő biohidrometallurgiai technológia mikrobiológiai eszközökön alapulva nyújt környezetbarát és költséghatékony megoldást a fémtartalmú hulladékokat tartalmazó hulladéklerakók végleges rekultivációjára, és a szennyezett meddőhányók, salakterek rehabilitációjára. A hazai, több ezer szilárd hulladéklerakó hasznosítása fémkinyerési céllal piaci célokat is szolgál, hiszen a színesfémek és könnyűfémek világpiaci ára töretlenül emelkedő tendenciát mutatott az elmúlt évtizedekben, mely trend megfordíthatatlan, tekintve a fejlődő világ növekvő nyersanyag szükségleteinek változásait. A környezetvédelmi haszon (fémtartalmú hulladékokat tartalmazó hulladéklerakók, salakterek, stb. kármentesítése mellett) a projekt újdonságtartalmát a mikrobiológiai folyamatokon alapuló fémfeltárás és kinyerés jelenti a hulladékokból. A biohidrometallurgiai folyamatok alacsony hőmérsékleten is megvalósíthatók voltak, ami alátámasztja a fémkioldás környezetbarát természetét. A projektben eredményesen nyertünk ki értékes fémeket (kobalt, cink, ólom) elektronikus hulladékokból és szennyezett magas fémtartalmú zagyokból, illetve iszapokból.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési És Innovációs Alap finanszírozásával 460,85 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg, 2018. március 1. és 2020. február 29. között.

 

 

 

 

 

PROJEKTZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY – Megnyitás PDF formátumban